Både de trykte og elektroniske medier er utrolig villige til at lægge spalteplads og sendetid til diverse skønlitterære forfatterens beklagelser over bibliotekernes indkøb og de kulturløse bibliotekarer som bare vil forandre bibliotekerne til det rene tivoli og computerspillehaller.
I dagens (tidsdag 22/1-08) debat på P1 medvirket Merete Pryds Helle og udbredte sig her om bibliotekerens manglende indkøb af litteratur, som for hende var en kombination af nedskæringer og så en manglende vilje fra bibliotekarne til at indkøbe den smalle litteratur.
"Hvis vi så købte lige meget af hver [smal og bred]" som hun sagde. Har damen så sat sig ind i hvad ordet populær rent faktisk betyder kunne man spørge?
Grunden til at der købes mere af den bred/populære litteratur er at det bliver udlånt og hvis en smal digtsamling viste sig at have en voldsom appel ville den også blive indkøbt i voldsomme mængder.
I debatten fortalte hun, at hendes seneste roman havde en ventetid på 3-4 uger og det var netop bevis på, at der var købt for lidt ind.
Hun nævnte Frederiksberg som hendes bibliotek - det var da ligegodt fandens tænker man - også for galt.
Men desværre for Pryds-Helle kan den slags slås op -
Hendes sidste roman må være denne
Helle, Merete Pryds
Oh, Romeo : roman (Merete Pryds Helle). - 1. udgave, 1. oplag. - Kbh. : Rosinante, 2006. - 126 sider
Efter et tilfældigt møde forelsker Julie, dansk studerende, og Romeo, pakistansk indvandrer, sig. Julies far og bror hader indvandrere, og Romeos familie er ved at gifte ham bort. Som hos Shakespeare findes der ingen lykkelig slutning.
Jeg har så aldrig opfattet Pryds-Helle, som en smal forfatter, hverken stilmæssigt eller i valg af emne. Hun er i mine øje: god, gedigen, letlæst litteratur. Men det er jo privat betragtning, som jeg selvfølgelig aldrig ville tage med på arbejde. Men hendes bøger skal da står på bibliotekerne i passende antal. Gør de så det.
Der er i Frederiksbergs biblioteksvæsen indkøbt 12 eksemplar af denne bog (+1 eksemplar frataget til udstilling) - og jo 8 er da udlånt, også flot - men det er da muligt at få fat i værket
Bogen kan fås som lydbog også. 2 eksemplar og 1 er udlånt
Men hvis man nu ikke kan finde den var det så ikke en mulighed lige at smutte over på den anden side af kommunengrænse og se hvad de har i Københavns biblioteksvæsen?. Som almindelig trykt bog forefindes der i Københavnske biblioteker 56 eksemplarer og heraf er 17 udlånt. Og som vi nævnte i den første artikel om bibliotekerne, så er der jo ikke nogen kommunergrænser på bibliotekernes tilbud. En borger fra Frederiksberg kan låne alt det han/hun vil i København.
Københavns Kommune har også bogen som Lydbog. 4 ex. og 3 udlånt.
Men andre ord. Hvis du stiller dig foran Frederiksberg Rådhus så vil du i en radius af en 6-7 kilometer have et tilbud om i alt 43 ledige eksemplarer på folkebibliotekerne af den trykte bog og 2 af lydbogen. Er det lidt ?. Da overhovedet ikke. Da næsten lige før at man kan begynde at kassere i det.
Det virker som om, at mange af de forfattere som deltager i debatten ikke har forstået hvordan biblioteksvæsenets hænger sammen. En enkelt besøg i den lokale biblioteksfilial synes tit at anses som rigeligt empirisk materiale til at kunne udgyde sine hårde domme over folkebibliotekerne.
Formand for BF Pernille Drost ydet en udmærket indsat i debatten men kan jo selvfølgelig ikke gendrive, den slags faktuelt vrøvl, uden at runde en PC-er først.
Mester Hargi
Co- forfatter Henrik Hansen
PS:
Bøgerne er slået op 22/1 2008 kl. 14 få timer efter debatudsendelsen. Tallene kan godt se anderledes ud nu. Måske nogen har fået lyst at læse Pryds- Helle efter hun har været i radioen.
Større under er sket.
22. jan. 2008
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar