12. mar. 2009

Borgerligt Centrum på stemmesedlen. Ja tak.

Så har jeg sendt indsendt en vælgererklæring, som gerne skulle ende med at gøre Borgerligt Centrum opstillingsberettiget til det næste folketingsvalg.

Hvorfor nu det ?. Simon Emil Ammitsbølls lille parti er kommet godt i gang med en del gode udmeldinger om f.eks etisk råd, rygeloven, legalisering af hash. Jeg er ikke 100 % sikker på, at jeg er enig i forslaget men jeg synes vi har behov for debatten fra et liberalt synspunkt. Men det er ikke den vigtigste grund. Selvfølgelig vil man helst skrive under for et parti, der ligger i nærheden af ens eget synspunkt. Og i øjeblikket er det, hvis kun udover BC, de vestjyske talebaner ( KD. Det er gas i kan ta´det)) som samler underskrifter ind. Og selvom jeg sådan set også synes at, det synspunkt, da også skal have lov at deltage i et folketingsvalg, så må det være andres opgave at sikre dette.

Nej den vigtigste grund er er min romantiske demokratiske sindelag. Danmark har en af de mest restriktive love, når det drejer som om ballot-access, altså adgang til stemmesedlen på valgdagen. Hvis et parti vil have opstillet deres kandidater med partinavnet anført på stemmesedlen er der kun en mulighed. Og det er at blive opstillingsberettiget i hele landet. Dette gælder i meget få andre lande ( Jeg kan faktisk ikke komme tanke om andre end Island). Det ville med de nye store storekredse, have været oplagt at give partier adgang til f.eks at stille op kun i den Sjællandske storekreds og kæmpe om kredsmandaterne der. Det blev ikke tilfældet.

De ca 19.000 underskrifter svarende ca 0,45% af de stemmeberettiget er også meget højt. Der enkelte stater i USA: West Virginia og Oklahoma f.esk som kræver omkring 2 %. Men ellers kan jeg ikke komme tanke om nogen lande, hvor kravet til antallet af underskrifter er så højt. Men har så rimelig lang tid i Danmark til at indsamle dem. 18 Måneder. Men det er altid lettest for et parti er samle underskrifter når projektet er frisk og fået lidt omtale og man kan trække på sine facebook-venners netværk m.v.

Det skal selvfølgelig tilføjes, at det er rimelig nemt at opstille udenfor partierne i DK. Men vores demokratiske system er jo i den grad et partisystem og vi har ingen tradition for at vælge indepente/løsgænger kandidater ( Det har man f.eks i Irland som har en unikt blanding af personling kredsmandatatvalg og proportionelt partivalg). En kandidat uden en partibetegnelse, er i Danmark som udgangspunkt, ikke en lødig kandidat.

En vælger kan også kun underskrive for et parti, det er den almindelige praksis men der findes da undtagelser f.eks i USA.

Kommer du igennem nåleøjet, så får en rimelig fair behandling af DR og TV2, med en vis minimumsdækning. Det er ikke slet ikke tilfædet i andre lande. Den er den fordel partier har i DK.

Klare du underskriftprocessen i DK, så er du kun opstillingsberettige ved det næste folketingsvalg. Kommer du ikke ind skal du starte forfra. Det findes masser af lande , hvor partiet opstillingsberetiget til flere valg. Eller hvor partier som f.eks i flere stater i USA kan kvalificerer sig til at komme på præsidentvalgs stemmesedlen via andre valg ( F.eks Guvenørvalget og omvendt)

Er det problem, hvis der f.eks hvad 15-16 partier på stemmesedlen ?. Nej jeg kan ikke se det. De eneste som kan have problemer med det er de partier som sidder i folketinget. Hvis folk får flere tilbud kan de jo får færre stemmer og nogen partier kan få problemer med spærregrænsen osv. Men demokratisk er det ikke problem, at folk kan stemme efter deres overbevisning.

Det er rasende tidskrævende og dyrt for nyetableret partier at skulle igennem denne proces. Det tager alt for meget energi fra den politiske udviklingsproces. Det er for svært at starte et nyt parti og blive opstillingsberettige. Det kan stort set kun lade sig gøre, hvis du har folketingspolitikere eller andre kendte i spidsen for partiet. En ting er, hvor svært det skal være at blive valgt til folketinget, det er anden diskustion. Men behøver det at være så svært bare at tilbyde sit politiske program. Og har det ikke værdi i sig selv, at der faktisk kan opstå partier helt udenfor det etableret partisystem ( Minoritetspartiet er vel det eneste eksempel vi har på det i de sidste 10 år). Det synes jeg. Og man er ikke rigtig et parti før man kan opstille til valg. Det ligesom essensen, meningen med et politisk partis virke.

Stod til mig havde vi et krav på max 5000 underskrifter og en reglen om, at et parti kun skulle igennem denne proces hvert 10 år.

At vores system som f.eks i BCs og Liberalisternes tilfældet er suppeleret med en langsommelig, bureaukratisk og til tider uforstålig proces omkring godkendelse af partinavnene gør det jo ikke bedre.

Så jeg synes at man skal finde et parti at skrive under for. Det kan komme valg i løbet af et år, så det nok nu man skal vælge et parti, at skrive under for.

Henrik Hansen

Ingen kommentarer: