15. apr. 2009

Der er hul i den offentlige velfærd

Der har endnu ikke været en mand fra Kulturministeriet og tjekke om Løve forsamlingshus ( Barndommens forsamlingshus hvor man har været til mangt en juletræsfest) har fået indsat termoruder. Måske er der slet ikke nogen i ministeriet som ved noget om huset tilstand.

S 1959 (15-04-2009) - Om energibesparelser i forsamlingshuse.
15-04-2009 15:59:25
Thomas Jensen (S) til klima- og energiministeren (Connie Hedegaard)
Spørgsmål: Hvad vil ministeren gøre for at sikre, at de danske forsamlingshuse kommer i en tidssvarende energimæssig stand?

S 1958 (15-04-2009) - Om energibesparelser i forsamlingshuse.
15-04-2009 15:58:10
Thomas Jensen (S) til klima- og energiministeren (Connie Hedegaard)
Spørgsmål: Hvad har ministeren hidtil gjort for at undersøge potentialet for energibesparelser i de danske forsamlingshuse?

S 1957 (15-04-2009) - Om energibesparelser i forsamlingshuse.
15-04-2009 15:57:45
Thomas Jensen (S) til klima- og energiministeren (Connie Hedegaard)
Spørgsmål: Har ministeren overblik over potentialet for energibesparelser i de danske forsamlingshuse?

S 1947 (15-04-2009) - Om danske forsamlingshuse.
15-04-2009 13:46:03
Thomas Jensen (S) til kulturministeren (Carina Christensen)
Spørgsmål: Mener ministeren ikke, at de danske forsamlingshuse spiller en central rolle for kulturlivet i landsbyerne?

S 1948 (15-04-2009) - Om danske forsamlingshuse.
15-04-2009 13:45:00
Thomas Jensen (S) til kulturministeren (Carina Christensen)
Spørgsmål: Har ministeren overblik over de danske forsamlingshuses vedligeholdelsesstandard, herunder energimæssige standard?

S 1950 (15-04-2009) - Om danske forsamlingshuse.
15-04-2009 13:43:56
Thomas Jensen (S) til kulturministeren (Carina Christensen)
Spørgsmål: Hvad vil ministeren gøre for at forebygge nedslidning af de fysiske rammer og dermed sikre de danske forsamlingshuses fortsatte eksistens?


Der findes cirka 1000 forsamlinghuse i DK . Ca 700 er med i LANDSFORENINGEN AF FORSAMLINGSHUSE). Mange skabt allerede i 1800 tallet. Ejerformen er en forening eller selvejet institution. Tidligere var en del også private inserressentselskaber. Det er civilsamfundet som har oprettet disse huse, udenom kommune og sogne kasser.

Tiden er en anden nu. Der bor færre på landet. Og dem der bor på landet er nogen andre mennesker end tidligere. Det er ikke landmændene som dominerer på landet mere. Det er i høj grad byfolk med hang til heste, skulpturel keramik og batiktryk. Mange af disse mennesker lever deres kulturele liv i de byer, hvor de arbejder. De nye mennesker på landet har også en anden familienfest-kultur hvor tartelet, steg og is i det lokale forsamlingshus langt fra er den eneste mullighed. De forsamlingshuse jeg kender ( På vestsjælland) har yderst få, om nogen kuturele eller andre mødetilbud. De fungere for 95 % vedkommende som rene anlæg for familiefester og gravøl. Bankospil er selvfølgelig en bevaret aktivitet, men mon ikke den aktivitet også har begrænset udsigter, med det mægtige udbud af lignende spillemuligheder på nettet. Idrætforeninger mv holder deres møder på skoler eller andre kommunale lokaler nu.

Jeg kender ingen forsamlingshus som er arkitektoniske perler. Husene er deres funtion og nu er de altså stort set kun selskablokaler. Og kan det ikke løbe rundt, ja så må der kommet lidt færre af dem, så markedet passer.

Det er imponerende at et ungt folketingsmedlem kan stille 6 §20 spørgsmål om forsamlinghuse. Det tyder på stor fantasi, men vidner også om manglen på noget bedre at tage sig til. Det er givet at rigtig mange af disse huse har svært ved at løbe rundt, netop pga. færre folk på landet og færre som føler en tilknytning til disse huse.

Nu skriger forsamlingshusene selv på at komme på de offentlige budgettter. Pinligt. Man har opgivet. Det folklige liv skal på finanslovet ellers kan det ikke overleve. Folket er staten synes budskabet at være. Trist. Men hvis det mod forventning skulle lykkedes Carina Christensen at få hegnet sit ministeriet af overfor dette vil jeg være meget glædeligt overrasket.

Henrik Hansen

2 kommentarer:

Mester Hargi sagde ...

Hm, selv om jeg er enig i meget så er jeg ikke enig (eller har en anden opfattelse) i at landsbyerne er fulde af storbymennesker som valfarder til kulturelle oplevelser osv.

Min oplevelse er at landsbyerne, dels er blevet mindre, og dels er beboet af to grupper.
Dem der har boet i samme område i generationer og tilflyttere med nogle problemer med at få opfyldt grøften mellem de kompetencer samfundet kræver og de kompetencer de rent faktisk besider.

Det giver ikke den store grobund for dilettant teater, kirkebazar og andre arrangementer jeg husker fra min barndom.
F.eks. er det mindst 20 år siden jeg havde muligheden for at deltage i et ordenligt kinesisk lotteri, eller et amerikansk for den sags skyld.

Den slags behøves måske ikke at komme på finansloven

Henrik Hansen sagde ...

jamen den gruppe er der også i mit bagland men middelklasse.mennesker med hang til store vider er der også. Mine forældre har jo faktisk et par kendiser i baghaven