9. jun. 2009

Kampagneblog. Folkestemning 7 juni version. Epilog

Helle Thorning, Dan Jørgensen og hele det Socialdemokratiske parnas jublet jo over at have tabt 11 % af stemmerne ved EU-parlamentvalget. Hvis det skal tage som målestok for for politisk succes, ja så skulle Blank og nej-folkene i dag drikke sig strang-bacardi stive af glæde. 539.000 stemte Nej, blankt eller ugyldigt til folkeafstemningen, ( Mon ikke der mange replublikanske udsagn blandt dem) en del flere stemmer end det kongelige Socialdemokrati ved EU-parlaments valget. Og os som stemte blankt, kan jo sige, at vi satte en klokkeklar Dansk rekord i antal blanke stemmer med over 206.000 blanke stemmer og 8,6 % af dem som stemte.

Det er jo egentligt et flot resultat for en kampagne, uden en eneste valgplakat, uden en krone og de få debatter DR lavet, i radio og TV var uden de bedste folk ( Sorry Lars Trier Mogensen fra Politiken, men du er hverken en debathaj eller tilstrækelig klædt på til at indtage den rolle) fra nej/blank siden.
Grundlovs og de jurediske aspekter i sagen blev stort set ikke betonet.

Vi havde yderligt det problem, at de fleste af folketingsmedlemmer fra særligt socdemokraterne, SF og de radikale, som var enig med speciel blank-siden, jo var blevet banket på plads af deres folketingsgrupper og havde stemt for skidtet i folketingssalen. De radikales ageren i folketingsalen er meget besynderligt. Adskellige mf-er, deres formand og næstformand har i valgkampen været enten yderst skeptisk over for forslaget, opfordet til et nej eller til at stemme blankt. Men i folketingssalen slår de bare hælene i over for statsminister Anders Fogh. Selvfølgelig er jeg glad for at nogen højtstående radikale pippet med på den rigtig side i den sidste uge, med det havde jo været langt bedre situation, hvis de havde været med fra starten. På den interne debat på radikale.net var opbakningen til blankt eller nej overvældende. Og de Radikale kunne da i det mindste havde være bare en smule kritisk da der blev bevilget 5 mil. kroner til statsministeriet kampagne. Og det uden af kritiker af loven fik adgang til midler. Samme synspunkter kunne gøres gældende overfor SF. Socialdemokrater kan man af princip ikke stille krav til eller have forventninger til.

Ingen partier lavet materiale om valget. Derimod kørte statsministeriets propaganda-film jo i fast loop på kongefolkets hofkanal, TV2 i den sidste uge. Som Statsministeren sagde til TV2-News da kritiken kom om filmen.."For mig er det vigtigste at det virker". Og det gjorde den jo. Statsministeren fik sik afstemning hjem. Og Dansk Skuespiller-forbund må være glade for sådan, at kunne være leverings-dygtig i gode propaganda skuespillere.

På selve valgdagen kunne kongekanalen TV2, levere exit-polls fra middag, som fortalte at Tronfølgeloven var i fare. Og det fik jo kongefolket til at strømme ind i de sidste timer og stemme loven hjem og det hjalp vel også til at give Morten Messerschimt og DF et kanonvalg. De lærte diskustere nu om det påvirket afstemmningen. Det mener jeg klart, at det gjorde. Og det var det som gjorde udslaget, ja det er jo svært at vide.

Jeg regnet med at hvis Nej/blank siden kunne rejse over en 1/2 milion stemmer, ja så ville loven også falde. Sådan gik det ikke. Hvad så nu ?.

Vil forløbet omkring tronfølgeloven være gavnligt for en evt kommende grundlovrevision. Næppe. Partierne kan har fået syn for sagen om, at der skal arbejdes meget hårdt i en kampagne, hvis sådant et forslag skal gå iggennem også selvom, hvis både Socialdemokrater, SF, De Radikale, Enhedslisten, Venstre og de konservative ville stille sig bag et grundlovs-kompromi. Det skræmmer formentligt partierne.

Vil afstemningen får nogen betydning for at rejse debat om kongehuset stilling. Altså med en mere tidssvarende stilling i grundloven ?. ( Kongen skrives ud alle steder pånær en en enkel sætning om, at vi er et monarki). Næppe. Vil der komme et øget pres på at vi få et mere åbent kongehus med f.esk reel indsigt i deres regnskaber ?. Næppe, så skulle forslaget være faldet. Vil der komme mere press på en grundlov med reel ligestilling f.eks i form af en ærndring af § 81 og sikring af de sexuelle minoteters rettigheder. Næppe.

Det var formentlig skønne spildte kræfter på balle-Lars. Og desværre kommer jeg ikke til leve så længe , at jeg kommer til opleve den situation at en evt. kommende prins, med en storesøster som er udnævnt til kromprisesse, vil rejse sag med krav om at arve tronen, med henvisning til grundlovens paragraf 2. Her stod der både 6 juni og den 8 juni det samme:

§ 2
Regeringsformen er indskrænket-monarkisk. Kongemagten nedarves til mænd og kvinder efter de i tronfølgeloven af 27. marts 1953 fastsatte regler


Henrik Hansen

Ingen kommentarer: