1. sep. 2014

Så er der citronmåne til Europa-kommissionen/ Socialdemokraterne suger grundvand.

Vestager er Gone
twit, twit, twit, twit  fal-de-ra
Glasset er halvt fuldt


Politisk betyder det formenligt, at de radikale på den korte sigt taber til C og LA. Der vil være økonomiske borgerlige midter-vælgere, som skal finde ud af om Østergaard er ligeså god til at tyre socialdemokratiet, som Vestager var.

I det store billede betyder det ikke noget. For her er det sikreste tendens og det har den været i siden valget i 1998 at færre og færre har lyst til at stemme på socialdemokratiet. At et parti går tilbage 16 år i træk, er en enestående historisk bedrift.

Og det faktisk helt logisk, at det er sådan.  For hvis ser på de 2 store tidligere kernevælger-grupper.

1. Folk som er afhængig af offentlig overførsel indkomster, blandt andet fordi de kommet bag ud i uddannelses kapløbet, de får i dag et langt bedre tilbud fra DF/ Enhedslisten . De vil give mere i foderkassen og stiller med populistiske forklaringsmodeller som er til at forstå. Der er nogen onde kapitalister/ Islamister i Vollsmose, som har spist al kagen. Den kan man finde igen og dele ud igen.

2. Folk som har gode faste job som håndværkere, funktionære i det offentlige, folk med mellemlange uddannelser og som hvis man ser på på de sidste 10-15 år under et, har haft en gevaldigt økonomisk fremgang, også dem som arbejder i offentlige sektor, ja de tror grundlæggende ikke på den social demokratiske politik , når de sidder og gennemgår  deres aktie-portefølge af Novo, Rockwoll, FL Smidt og AP Møller aktier. De har gennemskuet  ar de virkelige værdier i et samfund ikke kommet ved at købe flere tog og bygget flere vindmøller med statsstøtte, men kommer ved dygtigt arbejde i det private erhvervsliv.Og man tror  ikke på at man redde landet ved, at gøre den offentlige sektor endnu større. Og de er faktisk angst for, at staten skal gældsætte sig hårdt igen, som vi så i 7o erne og som vi har set i Grækenland og Italien fornyligt. De tror faktisk mere på Frau Merkels ordo-liberalisme end på Keynes teorier sådan følelses-mæssigt. For nu at blive langhåret. Og pointen er, at  det gør den social-demokratiske top i virkeligheden også. Og den vare får du, som regel med et bredere smil hos, Venstre.

Og man skal forstå, at  de 2 grupper faktisk har modsatrettet interesser. Øger man overførsel-indkomsterne, så kan man ikke opretholde de mange og godt betalte job i det offentlige. Og da gruppe 2 trods alt er større end gruppe 1 satser man mere på gruppe 2.

Man siver i begge sider, i begge segmenter. Stille og roligt. Folk går frem og tilbage men summen er negativt. Og summen vil blive ved med at være negativ, uanset om lederen hedder Helle Thorning eller Mette Frederiksen, Frank Jensen, Henrik Sass,Suzuki-Torben, Hans Pilgaard eller Puk Elgaard.

Vi har de sidste 10 år talt om henholdvis de Radikale, de konservative, SFs krise. Men sådan partier på mellem 5 og 15 % de kan justere lidt , får en lidt mere frisk formand , målrettet sig mod nogen mindre specifikke vælgergrupper og så vinder man en 3-4 mandater igen og krisen er over. Kommer tilbage og går igen. Der er kun et parti som har reel vedvarende krise og det er social-demokratiet. Deres tid som reelt bredt folkeparti er ved at dø ud.

Jeg tror vi kommer til opleve 25 års dagen for socialdemokratisk tilbagegang. De er faktisk på lang sigt, det unødige parti. Døden er langsom pga af de lange dybe rødder i samfundet. Men på lang sigt har et parti som SF faktisk nemmere ved at finde sin niche end socialdemokratiet vil have ved at for blive over 15 %.

4 kommentarer:

Rasmus sagde ...

Ordo-liberalisme - der er vist nogen der hører Cordua og Steno på Radio24syv :)

Henrik Hansen sagde ...

nej der er nogen som er dannet ikke Rasmus ......

Henrik Hansen sagde ...

mere alvorligt jeg arbejder et sted med mange gamle socialdemokrater kernevælgere og de tror ikke på at man kan gældsætte , offentlig investere sig ud af krisen og der er 2 emner du altid kan snakke om aktier og Golf...

Mester Hargi sagde ...

Jo direkte ærgerligt at være 100 procent enig, men korrekt analyse.
Det er jo også typisk at HTS sådan set er vellidt i befolkningen, men der er bare ikke så mange der kunne drømme om at stemme på hende.