29. nov. 2016

En anonym OL Guldvinder

Eller om kun være kendt for sin vægt ?.

 Af og til falder jeg over OLs bedste historier og så researcher jeg dem lidt. I 1900 var den hollandske ro- landhold afsted til de olympiske lege i Paris. 29 årig Hermanus Brockmann var del af hele 3 mandskaber. 2-er med styrmand, 4-er med styrmand og 8-er med styrmand. Hermanus var styrmand på alle 3 både og han vandt bronze med 8 eren og sølv med 4 eren. Hermanus var selv en stor kaproer man var altså styrmand på de både.

  Hermanus var dog set med moderne øjne en noget svær styrmand på 60 kilo-. Dengang var der ikke som nu faste regler for, hvor meget båden skulle veje som minimum.

 Hollænderne 2-er havde 26 årig François Brandt og 23 årig Reolof Klein ved årene. Toer med styrmand havde i OL 1900 7 deltagende både 5 franske, en belgisk og den hollandske. I semifinale bliver Hollænderne nummer 2. 9 sekunder efter en af de franske både. Hollænderne opdager, at franskmændene benyttet små børn på 8-10 år som styrmand og at de skyder en gevaldig fart. De får så den tanke, at det ville blive for hårdt at vinde med den trinde Hermanus i finalen. Så de gik på jagt og begyndte at lede blandt publikum efter, om de kunne finde en passende dreng til at styre båden

 Det er jo fantastisk, at man komme til OL og ikke havde opdaget, at ideen med voksne kaproer som styrmand, simpelthen var outdatet. Men det som gør store mestre er jo så at man ligger kursen om og reagerer. Og det gjorde man her. Og de fandt en dreng og de vandt finalen og guldet. Med 2/10 dele så de havde nok ret, der var ikke plads til en kilo mere styrmand. Toernes 4 finale med 4 både var det OLs klart mest spænende og close race.

 Det eneste præcise man ved om den dreng, er at han vejet 33 kilo. Man skyder på, at han var mellem 7 og 10 år ( nogen kilder siger faktisk 12 år). Man kender stadig ikke hans navn. På de officielle resultatlister står der, at det var et mix- team som vandt, for drengen var franskmand.. Han er anerkendt som guldmedalje vinder i IOCs arkiver ( unknown boy står der), men han fik ikke den fysiske guldmedalje. Det gjorde Hermanus Brockmann som altså kom hjem med 3 medaljer ( og han var jo også i båden i semifinale).

Hold fra flere nationer som har vundet guld, findes der andre eksempler på. Men der findes ikke andre eksempler, at en fuldstændig anonym har vundet OL guld. Det er alligevel utroligt at der ikke findes en lokal avis artikel med drengens navn, men det gør der ikke. Nedeunder ses Francois og Roelof og drengen efter finalen og det vundet guld.
Francois og Roelof var også med på 8 eren og vandt bronce i de 5 både store felt ( Frankrig, Storbritanien, Italien var modstanderne og USA som vandt guld).

I alt deltog 34 både i de 4 Ol-klasser og foruden de nævnte lande havde også Tyskland, Spanien, Belgien både med. 8 nationer i det første ol i roning

 PS; -De franske styrmænd var helt nede på 25 kilo. En Styrmand skal i dag veje minimum 50 kilo for kvinder og 55 kilo for mænd. Vejer du mindre får du ballast i båden dog højest 10 kilo, så mandlige styrmænd under 45 kilo kan ikke bruges. Styrmænd i olympisk roning findes kun i 8-eren i dag.

Ingen kommentarer: