Og jeg bliver det aldrig. Jeg ved ikke om læserne kan huske formandsopgøret hos socialdemokraterne tilbage i 1993. Dengang startet næste hvert andet debatindlæg i dagspressen
( Det var jo før de glade internetdage) med "Ja, nu er jeg jo ikke socialdemokrat, men..". Og jeg er som sagt ikke enhedsliste vælger, kender da en del som er, men Enhedslisten politiske tilbud ligger ikke meget tætter på mig end DF. De har så den fordel, at de har en mere passende størrelse på tinge. Så jeg burde nok ikke kloge mig på det vælgersegment.
Men jeg ser, at der er en del skriverkarle i blogland, der endnu længere væk fra enhedslisten, som udtaler sig om den såkaldte krise i enhedsliste. En af dem mener ovenikøbet at vide, at det er noget selveste statsministeren glæder sig over. På den baggrund har jeg besluttet, at jeg også godt kan give et lille pip med.
Bagrunden er, at der mig bekendt har været en meningsmåling, der viste 1,6 % opslutning til Enhedslisten. De ville være ude af folketinget. En måling !. Og et par stykker på 2.1 % ellers 2,4-2,5 %. Den seneste meningsmåling fra Catinet 16/9 viser så faktisk 3.0 % til Enhedslisten. Altså kun 0,4 % fra resultatet ved valget i 2005. Det er inden for den statistiske usikkerhed. Partiet kan altså ifølge den måling, faktisk ligge på valgresulatet fra 2005.
Men den undersøgelse er der ikke rigtig nogen der har opdaget og da slet i Arne Hardis i Weekendavisen, som har skrevet en fuldstændig usammenhængende analyse i Weekendavisen.
Grunden til, at Catinet-undersøgelsen ikke trækkes frem, er ifølge min ringe analyse den, at den vil forstyre den historie, man gerne vil sælge. Og den historie er, at Enhedslisten er i krise og den krise skyldes, at en ung kvindelig, socialrådgiver fra Odense, som bærer en bomulds-hovedbeklædning og har en minoritets hilse-praksis, nu er en af topkandidater for Enhedslisten. Hun kan faktisk komme i folketinget, hvis partiet opnår 5 mandater. Denne analyse, synes at have ligget klar, på mange redaktioner og en del bloggerkarles harddiske siden Asmaa Abdol-Hamid blev valgt til kandidat . Asmaa Abdol-Hamid kan da i den grad får gang i analyserne. Og det er vel også rigtig, at hvis hun havde været kandidat hos de konservative eller hos socialdemokraterne, ja så kunne det da formentligt have givet noget vælgerudsving. Hos socialdemokraterne, skal man jo, hvis man er troende muslim og kandidat for partiet, åbenbart stille op til "religiøs og demokratisk clearing" hos den lokale sognepræst. Det var jo det, vi så med Rushy Rascid i Helsingør og hun går da ellers uden hovedbeklædning og hilser da mig bekendt pænt på mænd. Men så langt ud er man altså kommet hos det konglige socialdemokrati i sin iver for at gøre det besværligt for, unge mennesker med en religiøs minoritets baggrund, at stille op for partiet.
Mit første gæt vil faktisk være, at Asmaa Abdol-Hamid ikke ville provokerende Enhedslistens
vælgersegment. Men nu er hun jo entydigt af mange medier blevet gjort hovedoversagen til denne tilbagegang i vælgeropslutningen. En tilbagegang, som jeg har beskrevet faktisk er lidt usikker. Det fastslås med med så stor kraft, at det nu har dannet mægtige dønninger langt inde i partiet. Der er dannet et antireligiøs netværk og den mangeårig MF-er Kjeld Albertsen ( Åh Kjeld, vi savner de daglange debatter i folketingsalen om Bornholms-trafikken) er også blevet nervøs. Asmaa Abdol-Hamid er problemet. Så langt er det kommet, at Asmaa Abdol-Hamid er sendt på medietræning så hun kan undgår at skade partiet endnu mere. Asmaa beklager selv 23/9 på TV2.dk sin rolle i "nedturen". Det gør hun altså får dage efter, at Catinet kom med en undersøgelse, som siger at Enhedlisten har en opbakning på 3.0 %. Historie burde jo have været , at Enhedlistens tal have rettet sig op igen. Men dette pres på Enhedslisten eller måske bare jagten på den gode historie, har da i den grad virket.
Men hvis vi nu tager udgangspunkt i at Enhedslisten er for svagt nedafgående kunne man så forestillet sig andre oversager, end at Asmaa Abdol-Hamid er en markant kandidat.
Meget nemt vil jeg mene.
Enhedslisten fik sidste gang et historisk godt valg på 3,4 % af vælgerne. Jeg vil mene at der var 3 hovedoversager.
1.
De havde held og dygtighed til at finde og køre nogen meget populistiske kampagner, om meget enkle sager. F.eks- den sag med de 50 øre på dankorthævning. Jo en let sag, som ikke kræver den store klasseanalyse. Det var dygtig udført. Enhedlisten har på det nuværende tidspunkt ikke fundet sådan en sag at markere sig på.
2.
Deres fixstjerne, den meget kendte Pernille Rosenkrantz-Theil var i radioen næsten konstant . For det meste i sammenhænge, som havde meget lidt at gøre med egentlig politik ( Mads og Momopolet f.eks). Jeg mener ikke, at der er tvivl om, at Rosenkrantz-Theil trak vælgere til partiet som ikke normalt stemmer på Enhedslisten. Folk stemte på Pernille og fik jo i øvrigt af forskellige grunde, meget lidt Pernille aktivitet i folketinget.
Pernille Rosenkrantz-Theil stiller ikke op til næste valg.
3.
Enhedslisten havde ved sidste valg til højre for sig, et yderst svagt, søvnigt, usynligt og nærmest ikke ledet SF. Et SF, der også havde gennemført en intern medlemafstemning, om den dengang kommende EU-traktat. Den endte med et ret klart ja. Men det er klart, at der på taberholdet må have været nogen, som søgte med Enhedslisten.
Nu har Enhedslisten et brølende stærkt, meget profileret ledet SF til højre. De står til 15-20 mandater i meningsmålingerne. Hvordan ser det normalt ud for partier til venstre for SF, når SF er så store. Normalt ikke godt.
Hvis Enhedslisten skulle være presset nu, er det nærmest naturligt. Men den analysen, jamen så har man ikke nogen syndebukke. Også har man måske heller ikke de store overskrifter. Men man er måske lidt tætter på sandheden.
Henrik Hansen
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
9 kommentarer:
Det var Rushy Rachid selv der havde arrangeret stuntet med den lokale sognepræst og det er absolut ikke kutymen i S at blande religionen ind på den måde.
Det har jeg så ikke læst. Er det noget du har fra de interne socialdemokratisk vandrør ?. Jeg har hovedsagelig brugt denne som kilde
Det lyder da rigtig interessant, det Garby skriver om Rushy Rashid.. Har aviserne misforstået situationen?
Godt indlæg forresten Henrik. Måske opfører kommentatoreren sig som lemminger igen, ligesom i forbindelse med valgrygterne ifm. skatteforliget?
God analyse, som bibringer lidt flere nuancer.
lidt off topic, men hvorfor er der ingen, der beskæftiger sig med Asmaa' venstredrejning. Hun forsøgte først opstilling hos S og da det ikke skete, så hos Enhedslisten?
Forargelsen over Karen Jespersens skifte er ikke til at overse.. men det var selvfølgelig også i modsat retning.
mht. Rushy sagen så mente social demokraterne måske at Mette Høyer Dansøn var den bedst kvalificerede til at evaluere om de "ville få en Asmaa".
På det principielle plan så kan der godt være en peron, hvis fundametalistiske opfattelse af religionen ikke er foreneligt med et partis grundlag. Og så er det vel partiets pligt at evaluere om vedkommende er en god kandidat?
Udover Karen er der jo mange eksempler.
Bjørn Elmquist fhv. MF skriftet fra venstre til de radikale
Johannes Poulsen tideligere komunalbestyrelse medlem i Herning for SF og medlem af KL-hovedbestyrelse for SF, nu MF for de radikale.
Tom Benke tidlige MF for Fremskridtpartiet nu for de Konservative
Christine Antorini tidligere MF for SF nu MF for Soc. dem
Ole sohn tidligere formand for DKP nu MF af SF
Anne Grethe Holmsgaard tidligere MF for VS ( Enhedslisten) nu SF
Og så har vi jo aktuel Inge Marie Emdrup, Leif Mikkelsen og Naser.
Bare for nævne en del af dem der blevet valgt for forskellige partier.
Og at skrifte parti inden, at man er blevet valgt til noget som helst er der 1000 vis af eksempler af hvert år.
Og der er vel trods alt forskel på, et ungt menneske, som skrifter parti inden at man blevet valgt til noget , endsige har været opstillet og så en tidligere minister, som skrifter hen over bloggrænse.
Nogen er gået til ventre nogen gået højre.
Som regel har begrundelse været at partiet har forandret sig eller man selv har forandret sig eller verden har forandret sig. Når man er ung kan man vel bare have taget fejl af partiet værdigrundlag. Og så selvfølgelig vil man gerne være ind i et parti, hvor man kan få opfyldt sine ambitioner og kan få indflydelse. Asmaa havde det vist svært hos socialdemokraterne.
Jeg synes ikke, at Asmaa har det store forklarings-problem, hørte hende i radioen og der var da i bedste Enhedsliste stil ikke grænser for for, hvad staten (det fælles) skulle tage ansvar for eller betale. Det var da i den grad det fælles før det individuelle.
Personligt har jeg været medlem af 2 partier og har stemt, på i hvert fald 7 ( heraf kun 3 aktuel opstillingsberettiget partier). Jeg synes sådan set, at det er naturligt. at man speciel når man er ung, og gerne vil være med i demokratiet skrifter lidt rundt til man finder det passer til ens eget værdigrundlag.
Karen Jespersen er jo unik for hun er nået helt til tops på begge sider af bloggrænse. Hvis du spørger mig, så er det måske alligevel ikke så svært at forstå. Er der i virkeligheden stor forskel på socialområdet på soc.dem i 90erne og venstre i 2000 tallet. Det var jo socialdemokraterne der satte hele den udsigtsløse, men uhyre kontrolerende aktivering i gang i 90-erne. Skuen kunne næsten ikke strammes mere. Staten er blevet opdragere af folk på overførselindkomster. Men dette er et helt andet spørgsmål.
Det er da lidt sært at det lige er hende der skal til møde hos præsten, da hun har et langt forfatterskab bag sig om kulturmøde, integration osv:
f.eks.
Bag sløret
Rashid, Rushy
Emne: Rashid, Rushy ; Højbjerg, Jens Harder ; ægteskab ; blandet ægteskab ; kulturforskelle ; Danmark ; 2000-2009
En meget personlig beretning om et møde og et ægteskab, hvor den pakistansk fødte journalist Rushy Rashid (f. 1968) og den danske journalist Jens Harder Højbjerg (f. 1963) skiftes til at fortælle deres fælles historie om alle de misforståelser og forhindringer, der har været undervejs, inden det lykkedes dem at bygge bro over kulturkløfterne
Man skulle mene at hendes holdninger var rimeligt let tilgængelige i hendes bøger?
Mht. til partiskifte, så har jeg da selv stemt på en del partier i min tid (dog mest på det blanke!), men det lidt lurne ved Asmaa' skifte er vel at hun ikke kunne blive stillet op for SOC og derfor skiftede til ENH?
Hun er kørt frem efter karrereplanen, socialrådgiver, byråd, folketing - hov, de svinemikler vil ikke lade mig stille op.
Jeg skifter.
Det er den mistanke man får - det virker ikke troværdigt og selv Karen J. har jo taget nogle mellemstationer fra VS til V.
Mester Hargi
@Michael/ Mester hargi
Og til dem ikke måtte vide så er
Rusty Rachid jo også siddende kommunalbestyrelses medlem for socialdemokraterne i Hvidovre kommune.
Så man har jo masser af praktisk erfaring med hendes ageren i det demokratiske system.
Også om Asmaa: altså hvis oversagen nu var, at hun var for RØD til at stille op for socialdemokraterne er det vel stadig et logisk skrifte.
Og det hun sagde om de danske soldater i Irakkkrigen havde nok ikke været populært i soc. dem.
For rød til soc plejer jo at udløse en tur til SF - jeg syntes at ENH har en helt egen placering i dansk politik - de er ikke SF +20%, hvorimod man vel kan påstå at SF er SOC (eller Mette Frederiksen) +20%.
Historien er jo at de ikke ville stille hende op og så tog hun sit gode (hår)tøj og gik.
Det kunne man jo kalde mange ting, f.eks. nogle af de samme ting man kaldte Karen Jespersen
Mester Hargi
Stående applaus og stor ros for ikke at hoppe i skyttegravskrigen med det samme :-)
Soc.dem. burde altså vide hvad de gik ind til mht. Rushy Rashid, hvorfor deres handling lugter.
På det principielle plan da er det partiets pligt at vurdere om enhver mulig kandidat er god til at fremme partiets politik og indflydelse.
Jeg forstår stadig ikke EHL. Hvorfor pokker gik de efter/accepterede en kontroversiel kandidat? Det giver kun mening ud fra en populistisk vinkel om at det ville gavne deres vælgertække eller at de manglede en markant kandidat efter Pernille Rosenkrantz-Theil?
mht. eget politisk stå sted, så antager jeg at vi alle ikke har stemt det samme eller nødvendigvis været medlem af samme parti.
Jeg har selv støttet Kons. og CD og senest NA, men det var reelt set kun for at støtte projektet, da jeg nok ikke vil give dem min stemme. Og CD har med dagens hændelse lagt sig selv i graven.
Send en kommentar