9. okt. 2008

Stem blankt på dine egne og dine børnebørns vegne...

Statsministeren sender en ændring af tronfølgeloven til folkeafstemning. Der sker samtidigt men EU-parlamentvalget 7. juni 2009.

(Lovforslag nr. L 1).


Folketinget vedtog ved 3. behandlingen den 2. juni 2006 forslag til lov om ændring af tronfølgeloven.

Formålet med forslaget er at sikre fuld ligestilling mellem kønnene i arvefølgen til tronen ved at ophæve den nugældende fortrinsstilling for mandlige arveberettigede, således at der alene gives fortrin til en ældre arveberettiget frem for en yngre.

Tronfølgeloven har grundlovsrang. En ændring af tronfølgeloven skal derfor gennemføres i medfør af proceduren i grundlovens § 88 vedrørende grundlovsændringer.

Det er efter denne bestemmelse et krav, at lovforslaget skal vedtages i uændret form af det efter et valg følgende Folketing. Dette indebærer, at forslaget skal vedtages i uændret form af det siddende Folketing.


Vedtages forslaget på ny af det siddende Folketing, skal der inden for 6 måneder afholdes folkeafstemning om forslaget.


Ændringerne til tronfølgeloven stadfæstes kun, hvis et flertal af deltagerne i afstemningen og mindst 40 % af samtlige stemmeberettigede stemmer for lovændringen. Folkeafstemningen vil selvsagt også omfatte Færøerne og Grønland
.



Det kan jo så ikke interessere en forbenet republikaner som redaktøren. Men der skal i se, det kan det godt alligevel måske.. ( Se det er tab af danske værdier, at denne Osvald Helmuth meta-hilsen formentlig suser forbi hele mit beskedne publikum).


Tronfølgeloven er en ikke direkte del af grundloven, men har grundlovsrang og der henvises til den i grundlovens §2 . I paragraf 2 står der

§ 2
Regeringsformen er indskrænket-monarkisk. Kongemagten nedarves til mænd og kvinder efter de i tronfølgeloven af 27. marts 1953 fastsatte regler.


Det står der nu og det står der efter vi har stemt den 7 Juni, uanset resultatet. Man indfører altså en ændring af en lov som medfører, at grundloven ikke beskriver virkeligheden, og så retter man ikke grundloven til !.

Nå ja, der står meget i grundloven som ikke beskriver de faktiske forhold. Men er det nødvendigt at hive hele befolkning ud af døren for indføre endnu et eksempel. Jeg kan ikke se det.

Jeg er imod monarkiet. Det er intetsigende anakronisme. Noget følelsemæssig staffage for folk som synes, det der demokrati, det kan sådan se set være godt nok men vi må noget glassur ud over det hele, et dust af noget overmenneske som sådan kan holde det hele sammen, uanset hvad os dødelige kludderrøve går og vedtager.

Det gør stort set ingen skade. Det står ikke meget i vejen, med det er der og de er fordi vi er umodne, at vi ikke fjerner det.

Tidligere kunne man jo som et mildt menneske jo være bekymret for, hvad der dog ville ske med de brave folk i kongehuset, hvis vi afskaffe det. Ville de så skulle rejse rundt i Europa på trommel. Det er nok ikke nødvendigt at frygte det i dag. Mon ikke TV3 lynhurtigt vil anektere det, som en dokusoap. Og jeg tror i virkeligheden at det dermed vil ville blive bedre for dem som elsker kongehuset, hvis det sådan kom i privat regi. Dramaturgien ville kunne løse lidt op og i ville komme endnu tætere på jeres følelsesmæssige fix.

Men nu har vi kongehuset. Det står i grundloven. Så må det selvfølgelig handle om at det er så moderne, billigt og i tråd men som meget af den almindelige demokratisk praktisk som muligt. ( alm. skatlovgivningen, åbenhed i forvaltningen, straffeansvar, relionsfrihed for kongehuset medlemmer mv.).

Er forslaget, en bitte mikroskopisk forbedring af den sørgelige tilstand, ja - jo. Er der behov for at det laves nu, Nej. Laves det helt ualmindeligt sjusket ? Ja. Spærrer det for en mere grundlæggende debat om grundloven?. Ja. Er resultatet det samme om du stemmer nej eller blankt ?. Ja. Og jeg mener faktiske at den blanke stemme mere signalere noget med grundloven. Stemmer du nej, så kommer du på hold med folk som synes at det ikke er passende at en kvinde er regent. Jeg mener at det er passende for kvinder at udføre et hvilken som helst job. Også de tåbelige.

Stemmer du ikke signalere du bare at det er for svært for dig at tage stilling til. Vi får ikke en stemmeprocent på + 75 %. Det afgørende bliver om der bliver 40 % af de stemmeberettige som stemmer ja. I forhold til at forslagets vedtagelse er en blank eller et nej stemme, det samme.

Den borgerlig Bums ( En sand fyrtårn blandt de borgerlige konservative bloggere) har en lang argumenterende post for et nej, her. Jeg er ikke enig i det hele. Bl.a mener jeg. at det med at vente til man ved hvem de kommende tronfølger er, er noget vrøvl. Den post kan passe af hvem som helst. Men det er et seriøst indlæg og han i hver fald ret i en ting det fortjener en ordentlig debat og ikke bare ryget igennem på en sommerdag i Juni pga af en stemning af , at når de er noget med de kongelige så er det nok i orden.

Indtil videre er det kun bloggere som diskustere det. Spænende om det vil brede sig fra blogossfæren. På Tinget har vi kun Simon Emil som var modig nok til at stå imod. Ikke den værste MF. Slet ikke. Men at han skulle kunne holde gryden i kog er nok for meget forlangt.

Henrik Hansen

Ingen kommentarer: