24. maj 2009

Football Under Cover. Filmanbefaling


Den svenske TV SVT giver i øjeblikket fri adgang til denne fine dokumentafilm på denne addresse.
På svensk hedder den "Fodboll under slojan". Den afgjort værd at bruge en time på. Filmens handler om et Tysk fodbold-hold Frauen BSV AL- DERSIMPOR fra Kreuzberg i Berlin som arrangere en fodboldkamp i Iran mod det Iranske Kvindefodboldlandshold. Vi følger såvel det multikulturele tyske hold og et par af de Iranske pigers forberedelse og til sidst er der billeder fra kampen. Den første offentlige kvindefodbold kamp i Iran siden revolutionen.

Speciel publikums reaktioner er meget opløftende at se. På stadion er der selvfølgelig kun kvinder. Alt publikum og personale er kvinder. Og del af de unge kvinder kommer med spontane udtalelser og tilråb mod det håbløse, brutale diktatur-styre.

En anden meget fin, rørende scene er, hvor en de iranske piger sammen med sin mor ( Hun var selv landsholdspiller før revolutionen) træner i gaderne i hiijab i Teheran.

Og så er en skøn scene, hvor Sosu, angriberen med tyrkisk baggrund på AL- Derimspor, klatre over et meget højt hegn for at komme ind og spille fodbold med nogen drenge.

Filmen er lavmeldt men meget stærk dokumentation af disse iranske kvinders fortvivelse og længsel efter mere værdige forhold. Men bliver lidt trist af filmen med også lidt opløftet af at følge disse kvinder. Da pigerne løber rundt med hinanen i hænderne efter kampen og jubler kniber den sentimentale redaktør, en lille tåre.

Højebacken Marlene Assmann er vores fortæller og David Assmann og Ayat Najafi har instrueret. Filmen har fortjent vundet vundet en 4-5 internationale filmpriser.

Filmen har hvis kun været vist Danmark i Grand sidste år i forbindelse med German Films Go North.

Korte tyske anmeldelser af fimen kan ses her.

Henrik Hansen

1 kommentar:

Henrik Hansen sagde ...

Irans kvindefodboldland hold har siden spillet en kvalifikation kamp til Asian games hjemme mod Indien som de vandt 4-1 og gik videre med 5-4 samlet.

I næste runde i vietnam vandt de over Taivan men tabte til Vietnam og Burma.

De har også deltaget vest asian mesterskabet 2 gange 2005 og 2007. Begge gange tabte de finalen til jordan med 2-1. Men slog lebanon, pælestina, Bahrain, syrien stort.

De skal nu i gang med vm kvalen til vm 2011 i Tyskland. De er i pulje med uzbekithan og Thailand. Spænende og de vælger spille alle kampe ude.

Men de har slået jordan5-2 i 6en venskabkamp. De er nummer 48 (af 1007) på verdens ranglisten