4. feb. 2010

Postordføreren på sin post

Jeg havde troet at Transportministerens offentlige brainstorming i politiken af, hvad der skal ske med Postdanmark, som ikke er rentabel, på trods af at de mistet deres eneste større konkurent i City-mail, trods alt var et for lile område, til at kunne give anledning til ophidselsen, for selv den mindste beton-socialdemokrat på bagerste række, på tinge.

Det grundlæggende problem er jo at den trykte postemængde bliver stadig mindre ( Noget man jo skulle tro de miljø/resource -bevidste socialdemokrater ville støtte). Jo en naturlig udvikling. Salget af kaffeerstatning er heller ikke hvad det har været ( Min farmor brugte faktisk Richs i min barndom i 70 erne), der var mangt en cikorierod- bonde som måtte finde en anden levevej. Salget at sprit-duplikatorer er også slut. Det har sikkert være adskellige kasserere i idrætsforeninger, som har savnet den månedlige spritindåndning, da det var slut. Men var staten parat med noget tilskud, så denne kulturskat af ulæselige blålige småtryk kunne holdes igang med denne herlige lav-teknologi. Nej de blade måtte søge over til en anden teknologi.

Jeg tror af og til, at der er grænser for hvad socialdemokratiet, synes staten skal holde i live. Men tager jeg  fejl. Det meget vigtig for socialdemokrater at der kører halvtomme ( CO2 forgiftet sådanne) postbiler rundt i alle egne af landet, af hensyn til aviserne !!.

1
Af Rasmus Prehn (S)

Til statsministeren
Lars Løkke Rasmussen (V)
02-02-2010

Samling: 2009-10
Status: Anmeldt

Spørgsmålets ordlyd:
Er statsministeren i sin egenskab af minister for pressen bevidst om,
at landets transportminister med sit forslag om at afvikle
postomdeling på mandage forhindrer en ikke uvæsentlig andel af
dagbladenes distribution, nemlig den del, der foregår via postvæsenet?

 

2
§ 20-spørgsmål S 1055 Om postudbringning om mandagen.

Af Rasmus Prehn (S)

Til transportministeren
Lars Barfoed (KF)
02-02-2010

Samling: 2009-10
Status: Anmeldt

Spørgsmålets ordlyd:
Er ministeren bevidst om de konsekvenser, det vil få for distribution
af bl.a. dagblade via postvæsnet, hvis ministeren får vedtaget sit
forslag om, at der ikke fremover skal distribueres post på mandage?

3.

§ 20-spørgsmål S 1057 Om postudbringning om mandagen.

Af Rasmus Prehn (S)

Til transportministeren
Lars Barfoed (KF)
02-02-2010

Samling: 2009-10
Status: Anmeldt

Spørgsmålets ordlyd:
Hvis ministeren, velvidende de betydelige konsekvenser, det vil få for
en række danske dagblade, fastholder sit forslag om, at der ikke skal
omdeles post på mandage, vil han så søge at afhjælpe dagbladenes
distributionsbehov på anden måde, eller vil ministeren søge at
kompensere de berørte dagblade økonomisk?


4.


§ 20-spørgsmål S 1058 Om afvikling af postomdeling på mandage.

Af Rasmus Prehn (S)

Til statsministeren
Lars Løkke Rasmussen (V)
02-02-2010

Samling: 2009-10
Status: Anmeldt

Spørgsmålets ordlyd:
Finder statsministeren det acceptabelt, at dagbladenes
distributionsnet og adgang til læserne begrænses så betydeligt, som
det vil blive med transportministerens forslag om at afvikle
postomdeling på mandage?

5.

§ 20-spørgsmål S 1059 Om afvikling af postomdeling på mandage.

Af Rasmus Prehn (S)

Til statsministeren
Lars Løkke Rasmussen (V)
02-02-2010

Samling: 2009-10
Status: Anmeldt

Spørgsmålets ordlyd:
Mener statsministeren, det er rimeligt, at dagspressen presses og
modarbejdes yderligere med transportministerens seneste forslag om at
afskaffe postomdeling på mandage?

6.
§ 20-spørgsmål S 1060 Om afvikling af postomdeling på mandage.

Af Rasmus Prehn (S)

Til statsministeren
Lars Løkke Rasmussen (V)
02-02-2010

Samling: 2009-10
Status: Anmeldt

Spørgsmålets ordlyd:
Er det regeringens politiske mål at reducere antallet af skrevne
medier i Danmark, siden regeringen i første omgang har reduceret
portostøtten til bl.a. fagblade og nu stiller forslag om at stoppe
postomdelingen på mandage, hvilket vil få betydelige konsekvenser for
landets dagblade?


Man må jo beundre ildhuen og fantasien. Men det altså et angreb på dagbladene, og vel ytdringfriheden i sidste ende, at transportministeren har luftet mulligheden for at stoppe Postdanmark omdelling om mandagen. Min mening er klar. Det skal transportministeren ikke have en mening om, for han skal ophæve Postdanmark Monopol og sælge skidtet og lade marked frit klare den postomdelling, som der er basis for.

Nu er det jo sådan, at aviserne generelt er presset og det har været klart længe, at de skal finde andre indtægtskilder end salg af den trykte avis og annoncer i denne. Man kan ikke bassere sig kun på avissalget og man kan ikke hvert ikke kun bassere sig på avissalg og så en dyr dibutionsform som Postdanmark er og det har aviserne også taget højde for. I Jylland er det såvidt jeg se, af de landsdækkende aviser, kun Kristelig Dagblad som ikke har fundet en anden form for disbution. Og de lokal-aviser jeg kender, har egen disbution. Det er et mikroskopisk problem Prehn rejser. Kristelig Dagblad er så forøvrigt i forvejen understøttet af staten via dagbladpuljen med over 26 mil. kr årligt, der er bundet ca. 3 statskroner i ende på hver solgte eksemplar af Kristelig Dagblad. Og vi har en pulje til disbuationsstøtte på over 300 milioner kroner årligt. Vi har tilskud via dagbladnævnet på en 40-50 milioner årligt. Vi har et meget statsunderstøttet dagblade-industri i Danmark.

Og så er der jo ingen, som i dag får sine nyheder, igennem den trykte avis mere. Man holder den trykte avis for læse f.eks journalitiske bagrundshistorie og kulturbaggrundstof. Når jeg har holdt trykte aviser ( man kan jo af og til får dem gratis eller næsten gratis) har jeg da tit har eksemplarer liggende i flere dage og glæde ved læsningen er jo ikke blevet mindre af det. Det er det, gode trykte aviser kan i dag. Nemlig at lave aktuelle historier, men med en holdbarhed som er længere end tv-nyhederne og netaviserne. Det bedste danske eksempel er jo Weekendavisen, som man jo sagtens kan have med i frokostpausen hele ugen.

Ville det være helt forfærdeligt hvis af Kristelig Dagblad læsere skulle modtage 2 aviser, en dag om ugen, eller avisen valgte ikke at udkomme om mandagen. Ville det skræmme deres abonnenter væk. Jeg tror det ikke.

Og det kan i hvert fald ikke begrunde, at vi skal fastholde Postdanmark i en urentabel forretningsform. Socialdemokratiet opgave er blevet at bruge staten til at fastholde mindet om de gode gamle dage. Trist skæbne for det gamle proggressive parti.

Henrik Hansen

PS update 5/2: Jeg gør artikel de postomdelte aviser til et spørgsmål om kun Krstelig Dagblad. Men af landsdækkende aviser bliver også en del af spøjten "Arbejderen" 1300-1500 daglige eksemplarer postomdelt. Det var en fejl. Jeg troet at den slags publikationer blev omdelt via det kommunistiske partis celler og på arbejdspladser. Arbejderen er så helt oppe på at få ca 4 kr i statstilskud pr solgte eksemplar.

Ingen kommentarer: