1. jul. 2010

Vidste ikke man kunne betale skat to steder !.

Statsministerkandidat Helle Thorning Schmidt giver den som flot liniedanser i Berlingske Tidende. Men nok uden at sikkerhedsnettet er spændt solidt op. På en måde er det jo rørende, at selv en samfundets spidser, lige som folk uden ved kakkelbordene i Nr. Snede, ikke kan overskue skattelovgivningen. Måske ikke betryggende, men da et menneskeligt træk. Men

Punkt 1: Det er SKATs uvedkommende. Det er dit (Borgerens) eget ansvar at kende skatteloven og at give de korrekte oplysninger, herunder at indgive selvangivelser, hvis man er pligtig til dette. Skat er jo ikke urimelig, du kan indsende dine papirer til skat og vil indenfor 14 dage får et juredisk bindende svar på om du skal dobbelt-beskattes. Vel rimeligt at forvente, at en socialdemokratisk formand, ville benytte sig af denne gode offentlige service.

Punkt 2. Det er altså yderst vanskelig for mig at godtage den præmis, at Fru Helle Thorning ikke skulle kende muligheden for dobbeltbeskatning. Dobbeltbeskatningsoverenskomster er et relativ gammel fænomen i Dansk skattelovgivning. Vi har 108 sådanne aftaler med andre lande. En dobbeltbeskatningsoverenskomst er altså en aftale mellem 2 lande, hvor der fastlægges regler for, hvordan borgere kan undgå at blive beskattet i begge lande og i visse tilfælde, hvordan et evt dobbelbeskatning skal foregår. I titel "lov om undgåelse af dobbeltbeskatning" ligger der vel også underforståelse at dobbeltbeskatning kan forkomme. Undgåelse sker på de betingelser, som er opstillet i dobbeltbeskatningsoverenskomsten.

Vi har også en aftale med Schweiz. Den er oprettet i 1973. Men pikant nok ændret i 2009.
Lov nr 1132 af 04/12 2009. Jamen hov !. Helle Thorning Schmidt kommer i folketinget 2005 og loven er ændret i 2009 og hun er i mellemtiden blevet formand for Socialdemokraterne. Helle Thorning Schmidt var så fraværende ved afstemningen om den ny lov. Loven er vedtaget med 108 stemmer mod nul. Men må da formode, at der har foregået en oritering, på de socialdemokratiske gruppemøder. Men Helle Thorning har altså sendt sendt sin gruppe ned for at stemme FOR noget, hun i grunden ikke forstå konsekvensen af.

I december 2008, også i Helle Thorning formandsperiode, stemte alle i den socialdemokratiske gruppe også for en ny lov om ændringen af loven om undgåelse af dobbeltbeskatning med de nordiske lande. Lov 1193 11/12 2008. Helle Thorning var igen fraværende ved vedtagelse.

Helle Thorning har således i sit lovarbejde i folketinget mindst 2 gange i sin formandtid, haft lejlighed til at sætte sig i dobbeltbeskatningens finurligheder. Gruppen har enstemmigt stemt for disse love. Den gældende lov om Schweiz, er vedtaget mens hun har været formand.

Jamen hun da godt være udvidende om forholdet. Men så har hun sørme anstrengt sig for at være det.

Henrik Hansen

Ingen kommentarer: