24. jan. 2012

Der intet som når venstreorienteret tisser ned af sig selv. Værdipolitik 39

Vi læser i det Københavnske undergrundsblad politiken:

»Der er intet, jeg ville ønske mere, end at centrum-venstre regeringen i Danmark var den, der gik forrest og lagde retningen for, at det her kunne gennemføres. Der er et virkelig, virkelig vigtigt værdipolitisk opgør i det her, som handler om, hvem det er, der skal betale for
krisen«, siger han.


Den unge mand som taler her, er DSU-formand Peter Hummelgaard Thomsen og emnet er DSU og SFUs foragelsen over økonomiminister Margrethe Vestager kontante afvisning af venstrefløjens sidste fix, Tobinskatten. Tobinskatten er lige så relevant for den aktuelle krise som alkymi er for kræftforksningen. Men det spiller heller ingen rolle, om det har nogen betydning for den økonomiske krisen løsning. Det er værdipolitik. Det handler om, at man skal kunne varme sig ved tanken om at der nok er en eller anden kapitalist, som får en regning. "Anne
Marie Helgner som finansminister nu" beatet kunne man sige.

Hvis der kommer sådan en skat har jeg selvfølgelig sine aktier i saxobank, som selvfølgelig på det tidspunkt, hører hjemme Singaporr,Liechenstein, Schwiez eller et andet sted. Og de finder en måde, hvor de kan komme udenom  beskatningen. Tobinskatten kan mulligvis ramme privatfolk som redaktøren, som ikke gider at foretage sig, det fornødne, men for de seriøse day-trader, får det ingen betydning mm at man får det i hele verden og det får man aldrig. Alle handler ville blive hostet sikre steder, man kan også nævne England som aldrig vil indføre sådan noget pjat. Der kommer ingen penge af betydning i kassen ved det forslag. Store dele af den finansielle sektor vil derimod flygte.

Og personlig forstå jeg ikke at volumen i salg af aktier skule være et problem. Tjener folk på deres handler, bliver det jo beskattet. Du betaler kurtage som banken så kan leve af og børsens medarbejdere.

Skulle man overveje nogen markedreguleret tiltag kunne det være

1. Fjerne fradrag i skatten ved tab
2. At forbyde shorting. Altså du spekulerer i at aktier falder ( Du
låner aktier for et gebyr , sælger dem i et faldende markedet, køber
dem tilbage og aflevere dem igen)

Det er forbudt i DK ang finansielle aktier, Men det kunne man brede udhvis man synes det er mange skupelløse smartass på markedet. Man mener, at f.eks op til 35 % af aktierne i Vestas været shortet.

Det er radikale løsninger. Og jeg ikke selv om jeg tilhænger af dem. Men personlig har jeg aldrig været glad for, at man kan få store fordele ved tab.

Tobin skat er fra dengang, at Queen skrev på sine plader at de sørme ikke havde brugt det kommisielle instrument synthesiser i denne produktion. Det er moonboots, cottoncoats og Olsenbanden politik. Det er som at få Herdis Møllehave til fremstå som den ny og naturlige Beyonce.

At Merkel og Sakorzy sådan halvt støtter det, er fordi de ved at det ikke sker og Sarkozy er ved at rykke ned i 2 division på hjemmebanen og nu fisker i de venstrepopulistiske vande. At Vestager på nogen måde skulle gå ind i så hengemt løsning ville være idioti.

Henrik Hansen

Ingen kommentarer: