23. maj 2014

Du kan kalde mig Connie

L 182 Forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Personregister. (Tildeling af nyt personnummer til personer, der oplever sig som tilhørende det andet køn). Af Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (RV) 

Resumé Lovforslaget har til formål at gøre det muligt, at personer, som oplever et misforhold mellem det biologiske køn og det køn, som de identificerer sig med, kan opnå juridisk kønsskifte ved skriftlig ansøgning om nyt personnummer. På den måde vil transkønnede fremover kunne opnå juridisk kønsskifte uden krav om kirurgiske indgreb eller anden form for behandling, f.eks. hormonbehandling. Med lovforslaget indføres en refleksionsperiode på 6 måneder fra ansøgningstidspunktet, inden ansøgningen kan imødekommes, ligesom der er krav om, at den pågældende skal være fyldt 18 år ved ansøgningstidspunktet.

Jeg fulgte den 20 maj debatten om dette forslag.  Jeg har selv 2 overvejelser omkring dette forslag

1. Det er bare et nummer. Hvis man gerne vil have et andet, ja hvorfor så ikke. CPR- registeret er på mange måder problematisk, fordi det er høj grad CPR- nummeret, der gør at misbrug af loven om persondata bliver så effektivt.  Det nummer samler for mange tråde. at nogen skrifter nummer nå ja. det går nok og hvorfor skal staten entydig vide vores biologiske køn. Nå ja så kan du blive indkaldt til
mammografiscreening selvom du er biologisk  mand ,det går nok. Og der sikkert findes et par andre eksempler. Det kan ordnes ved man at personen selv gør opmærksom på at man har brug for den service eller ikke ønsker en service typisk fra sundheds-sektoren.

2. Jeg har lidt svært ved at forstå folk i den situation synes det er så ekstremt vigtig at staten skal anerkende dette. Familie, venner, arbejdskollegaer må da være vigtigere.  Og Hr.og Fru/ Frk bruges jo næsten ikke mere i vores kommunikation ( mundtlig er det vel 100 % forsvundet) og der er næsten 700 godkendte unisex navne og man kan til enhver tid komme til at hedde Ebba, Joan, Jackie, Elin, Nicola, Gry, Grace, Ashley og en masse andre i mine ører feminine navne, selvom du er født Leif eller Edward. Og omvendt f.eks Frankie, Johnny. Kennie hvis du er født Lone eller Solvej. Men okay staten  ( det offentlige) er blandet ind i alt for meget af vores liv og hvis man gerne vil have en ekstra forsikring om, at myndighederne tiltaler en som den kvinde eller mand man føler sig som, jamen så da okay. Hvis man selv betaler omkostninger ved den service. Jeg har ikke noget behov for at fastholde min nabo i en kønsidentitet vedkommende ikke selv  ønsker.

Jeg blev kun skuffet en gang i debatten. Merete Riisager er min yngling LA-er. Hun har gjort det fremragende, langt bedre end jeg havde regnet med. Hun er generel liberal. Og det har altid irriterende  mig, at man på den personlige frihed område tit har skulle gå til venstreorienteret  partier. Det skulle LA gerne kunne afhjælpe , de skal helst ikke have det konservative tankegods med, som venstre har en lille smule for meget af. Derfor skuffer hendes ordførertale.

Vi tager gerne en diskussion om samspillet mellem persondata, datasikkerhed og privatlivets fred. Teknologiens udvikling betyder, at vi som mennesker konstant kan ses efter i sømmene, og som Berlingske for nylig har vist, er det ikke småting, der kan komme frem om vores personlige liv, hvis man ser stort på datasikkerhed. Derfor må vi også løbende diskutere, om vi som borgere har god nok plads til at være os selv, sådan som vi gerne vil leve vores egne liv uden for de offentlige systemers omklamrende registrering. Skal vi have færre systemer? Skal der registreres mindre? Skal data lettere kunne slettes igen?

Det er vigtige debatter, vi gerne kaster os ud i, og cpr-registeret er ikke specielt helligt. Vi diskuterer også gerne det og den rolle, det spiller. Men i det tilfælde, at vi har systemer, der registrerer data på den enkelte, som cpr-registeret gør i Danmark, og dette system også siger noget om køn, så giver det for mig at se ikke mening at lave en undtagelse, altså at sige, at for en enkelt gruppe siger det ikke noget om det biologiske køn. Vi vil gerne kæmpe for transseksuelles rettigheder og sørge for, at de får præcis de samme rettigheder som alle andre, men i det pågældende tilfælde mener jeg ikke, at det giver mening at skabe en uoverensstemmelse mellem det biologiske køn og det køn, der registreres gennem cpr-registeret. 

Jamen hvis cpr-registeret ikke er helligt hvor så da ikke give den mulighed for folk, som vil få en øget følelse af frihed ved at skrifte dette lille tal.

  Men i det tilfælde, at vi har systemer, der registrerer data på den enkelte, som cpr-registeret gør i Danmark, og dette system også siger noget om køn, så giver det for mig at se ikke mening at lave en undtagelse, altså at sige, at for en enkelt gruppe siger det ikke noget om det biologiske køn.

Hvorfor dog ikke. Køn er for disse mennesker ikke biologisk. Hvad kommer det mig ved. Hvorfor skal man ikke kunne købe den service. Hvis man konservativ som Charlotte Dyremose giver dette pladder jo mening.

Som Konservative mener vi, at folk må føle sig som præcis det, de har lyst til, men problemet med den løsning, som regeringen lægger frem, er jo, at den ikke kun berører de transkønnede og deres egen selvforståelse, men faktisk griber ind i hele samfundet og pludselig bliver definerende for hele måden, vi opfatter køn på. Det er vi modstandere af, og derfor er vi modstandere af lovforslaget. For det er nødvendigt i et samfund at opretholde visse normer og definitioner. Vi har set et værdiskred i retning mod det kønsneutrale samfund, hvor kønnene udviskes, og det er vi stærke modstandere af. Køn er vigtigt, og det er en væsentlig identifikationsfaktor. Hvis ikke det var det, havde vi jo helt ærligt ikke den her diskussion i dag. Så det bekræfter jo sådan set bare, at det er væsentligt.

---------------
Hvordan kan det på nogen måde have betydningen for hele samfundets køns-opfattelses, at man giver en lille gruppe adgang til at ændre et tal. Hvordan det være udtryk for det køns-neutrale samfund at nogen vil anerkendes som kvinder eller mænd, fordi de åbenbart mener det er vigtig for dem. At brændende at ønske at blive opfattet som et af de 2 køn.
Nej det har ikke noget med svenske forhold og at blive kaldt "hen" børnehave. Det har kun noget at gøre med, at Dyremose er tryggeste hvis hendes normalopfattelse dækker hele danske befolkning og hun søger ly i en konstruktion som cpr-registeret. Det gør ikke mig mindre maskulin, at nabo svend foler sig som en Ebba og gerne vil have det anerkendt  i en  ciffer.

Og som liberal burde der kun være 2 spørgsmål i den sag. 1. Er den en service som vil blive brugt. Der er ingen grund til staten tilbyder service som ikke eftersprøges. 2. Udgifterne kan det køres uden ekstraudgifter.

Okay meget om en lille sag.

Ingen kommentarer: