7. maj 2014

Godt vi har eksperter. Paten-domstolen kampagneblog 2

DR meddeler
1 million og 245.000.
Så mange danske vælgere skal stemme nej ud af de 4.150.000 vælgere, der er stemmeberettigede, før det rent faktisk bliver et nej til patentdomstolen.
Det har Søren Risbjerg, der er professor emeritus i statskundskab ved Århus Universitet regnet ud for DR Nyheder.
Folkeafstemningen om Patentdomstolen afholdelse efter grundloven paragraf paragraf 20 og paragraf 42 stk 5

 Paragraf 20 Stk. 1. Beføjelser, som efter denne grundlov tilkommer rigets myndigheder, kan ved lov i nærmere bestemt omfang overlades til mellemfolkelige myndigheder, der er oprettet ved gensidig overenskomst med andre stater til fremme af mellemfolkelig retsorden og samarbejde. Stk. 2. Til vedtagelse af lovforslag herom kræves er flertal på fem sjettedele af folketingets medlemmer. Opnås et sådant flertal ikke, men dog det til vedtagelse af almindlige lovforslag nødvendige flertal, og opretholder regeringen forslaget, forelægges det folketingsvælgerne til godkendelse eller forkastelse efter de for folkeafstemninger i § 42 fastsatte regler.  

Paragraf 42 stik 5 Stk. 5. Ved folkeafstemningen stemmes for og imod lovforslaget. Til lovforslagets bortfald kræves, at et flertal af de i afstemningen deltagende folketingsvælgere, dog mindst 30 procent af samtlige stemmeberettigede, har stemt mod lovforslaget.

 Og det fanme genialt af DR af ringe til en ekspert, som jo er de eneste der har en lommeregner i Danmark og bede ham lave en "Beregning". Søren Risbjerg Thomsen tro på at der vil være 1 % der vil stemme blankt og ugyldigt er fuldstændig magisk. Eller også er det bare sludder og ammestuesnak. Ved den sidste folkeafstemning i 2009 om trofølge-loven udgjorde blanke og ugyldige stemmer over 9 %. Og ved valget til europa-parlementvalget samme dag udgjorde de blanke og ugyldige over 3 %. Ved folkeafstemningen om euro i 200 udgjorde de blanke og ugyldige stemmer 1.15 %. Ved Amsterdam afstemningen i 1998 udgjorde de blanke og ugyldige stemmer 1,85 %. Så hvor har Søren Søren Risbjerg den ene procent fra. Ingen steder han gætter og de er jo dejlig. Og det kan jeg så også gøre. de Blanke og ugyldige stemmer vil ved afstemningen være mindst 3 %. Jeg tror mange som altid stemmer vil mene at det er for teknisk at tage stilling til.
Så stemmeprocenten skal op på på ca 61,85 % hvis bare en stemmes overvægt skal give de 30 % og ike de 60,8 % Søren Risbjerg gætter på. I ringer bare DR.

Ingen kommentarer: