7. apr. 2014

DU hører jo ikke selv til hos socialisterne Elisabeth...... Patent-Domstol folkeafstemning kampagneblog 1

Den 25 maj skal vi til folkeafstemning om Patentdomstolen.

Overskriften er fra Matador og det er Maude som udtaler disse ord. Og det er en meget passende indgang til en debat om patenter. For hvis man er socialist er det med patenter jo let. Vi læser på modkraft

----------------
Når viden patenteres, så betyder det, at viden privatiseres. Man gør den viden, som patentet dækker til et privat produktionsmiddel, som der kan skabes profit på. Og det uanset om patentet dækker viden om, hvordan medicin virker, hvordan en maskine laves smartest eller ny IT-teknologi og software.

Modsat dette, så vil et socialistisk ideal om viden være noget, som samfund bygger op i fællesskab og som alle kan drage nytte af, uden at det skal forgylde private ejere.

----

Altså vi har lært af Frank Aaen at vi ikke må tjene penge på andres arbejde og nu lære vi, at vi heller ikke må tjene penge på eget arbejde og egne ideer. Alt er samfundets. Hvis man som jeg er en fri liberal, ikke borgerlig ( Borgerlighed er tit noget med at være optaget af naboens levevis og normer i et omfang jeg ikke kan honorere) så har man et enkel forhold til patenter. De er nødvendige i en åben global kapitalistisk økonomi og er med at kunne opretholde en fair konkurrence. Det tjener f.eks til at  de stærkeste kapitalistiske spillere ikke kan hugge de mindre stærke kapitalistiske spillers ideer ( Ikke uden at betale for dem i hvert fald) og derved f.eks forhindre teknologisk udvikling.

Tre forhold skal være til stede ved patenter

1, Genstands området. Der skal selvfølgelig være en bund for hvad man kan patentere, Jeg har lavet en sort , firkantet tablet- computer. Så  jeg tager patent på farven sort og formen firkantet. Nej selvfølgelige ikke. Er der problemer med at få begrænset, det man kan pantere i dag.Ja.  Speciel angår design og software som kan patentere i USA. Men EU enheds-patentet indeholder ikke software patenter (Se  artikel 52 (2) (c) i Den Europæiske Patentkonvention (EPK)).  Men vil der være problemer med det efter indførelsen af Patent-domstolen og EU enhedspatenten. Ja. Er der ført overbevisende argument for at det vil blive værre. Nej.

2. Adgangen til at tage patent skal være enkel, genskuelig og ens for alle uanset økonomisk formåen.

Altså du kan have for få penge til at løfte et patent, men du ikke have fordele fordi du er stor. Ja Mircrosoft har brugt en stor del af deres penge på at udtage patent på hvad som helst i alle hjørner af verden. Det ændre EU enheds-patentet ikke på og det ændre den danske afstemning slet ikke på. Når du bliver stor nok, er antallet af patentmyndigheder ligegyldigt. Er du en mellemstor virksomhed i dag prøver du at få patentbeskyttelse USA, Tyskland, Frankrig, UK måske. Det er en stor fordel at de andre markeder med i et hug.

Men globalt set er et EU patent jo så egentlig ikke særligt interessant. Indenfor medicin som jo er en Danmarks store industrier, er det amerikanske patent det afgørende. Sådan er det jo ( Det afgør Lundbecks, Novos, Zeelands osv skæbne). Og du vil nok også heller have dine ting beskyttet i Kina. Det social-demokratiske, +50 % af BNP til offentlige udgifter, EU område er økonomisk set , den syge mand i verden med minimal vækst. Men det er trods alt nemmere at kunne opnå patent til 23-25 lande ( Jo lidt usikkert hvor mange lande som tilslutter sig) på en gang end at skal løfte patent ved over 20 patent-myndigheder selvom mange af disse lande selvfølgelig, er meget små markeder for danske virksomheder. Morten Messerschmidts argument om at Danmark ved at stå udenfor vil sikre at danske virksomheder kan tage eu enheds-patent, samtidigt med, at vi fastholder et dansk patent er sådan set reelt og validt nok. Men det er dels at fedtspille at gerne at ville spise af andres tallerken uden selv at dele sine bolcher rundt og jeg meget svært ved at se hvad faren er. Specielt da ikke efter det er besluttet, at der skal være en afdeling af patentdomstolen i Danmark. Plus det er en dyre model,

3. Det skal være så billigt som muligt at udtage patent.
Og her er  EU enheds-patentet en vinder. Og det indføres uanset hvad Danmark siger, Hvorfor skal vi opretholde en dansk dansk myndighed oven i det ?.  Nej jeg kan godt leve med at på enkelte veldefineret fornuftige områder, at det ikke er højesteret som er  øverste restsindstans i DK.

Der er fremført 2 hovedargumenter mod EU enheds-patenten.

1. EU er en rådden institution og vi skal ikke mere af det skab indenfor dørene. Jamen det kan jeg jeg da tit følge. Jeg er ikke glad for Euroen og at man næsten 1 til 1 kopiere det nordeuropæiske socialdemokratisk regulerings helved. Man skal vi ikke få det overstået her i marts. Føj EU. Og derefter forholde os til det afstemningen handler om, nemlig en forenkling af et ikke fejlfrit men nødvendigt patent-system.

2. Patenter er noget lort. Dels de frugteløse socialistiske kvababbelser, som beskrevet ovenfor. Det er noget lort, hvis nogen ejer mere end mig og er rige. En tandbørste må være nok. Og dels fra nogen opfindsomme og innovative sjæle i specielt IT brancen som er hundeangst for specielt software patenter. Kan man bygge noget nyt hvis murstenene bliver patenteret. . Nej det kan man ikke. Men det er ikke ført overbevisende argument for at det vil ske med EU enheds-patenten. Nej, nej.

Så stem ja den 25 maj på dine egne og kapitalisme vegne.

Henrik Hansen


Ingen kommentarer: