7. jun. 2016

Buskmands Jazz er måske det nye sort.

" .. du er ordblind." Så var jeg placeret på niveau med hottentotter, tuberkuløse og kommunister Pol 84


Henvisning fra Den Danske Ordbog ( DDO) opslag om hottentotter. DDO er er et 6 bind værk om moderne dansk skabt imellem 2003 og 2005 og er et forsøg på at skabe en afløser for ODS - Ordbog over den danske sprog. Henvisningen skal vise ordets nedsættende brug. Bemærk kilden, den slags lod sig altså trykke i Politiken i 1984 og vel betegnende, at man allerede i  2003 i en ordbog for moderne Dansk, måtte 20 år tilbage for at finde en henvisning.

Ordet har en yderst  begrænset anvendelse i dag. Og nu ryger en af de sidste. Staten museum for kunst. (SMK) fjerner ordene neger og hottentot fra kunstværker som Politiken skriver i dag. Det drejer sig om 14 værker. 13 med neger en med ordet ; hottentot. Original titler vil stadig kunne læses, men findes altså i fremtiden også i et mere moderne sprog.

Alle taler om neger. Jeg ser på ordet hottentot. Jeg er kunstfan og jeg slår op i Kunstindeks Danmark og Weilbach kunstner leksikon mindst engang om dagen. Så jeg slog på alle titler med hottentot og alle bøjninger af hottentot. Kunstindeks Danmark rummer alle værker på de over 40 statsanerkendte kunstmuseer, plus en del kulturhistoriske museers kunstværker.

Jeg havde faktisk forventet, at der var en del værker. Men der er kun det ene værk fra SMK.

Det er det eneste kunstværk på alle danske museer som hedder noget med hottentot. Hvad kan vi lære af det ?.
Ja enten har nogen været i gang med rettelaken før eller også har de danske og de 1000 vis af internationale kunstnere som findes i basen, faktisk bare aldrig brugt ordet Hottentot. Det er et meget begrænset tab vi taler om.
Og ordet vil altså stadig være tilgængelig, men nu så også med det ord vi bruger i dag : khoikhoi-folketDen tilføjelse bliver vi  faktisk alle klogere af. Der tages ikke noget fra kultur-arven, der ligges noget til. Det bliver mere præcist. Som hvis vi tilføjet at en mand fra Christiania på et billede fa 1860 var fra Oslo. eller en fra Peking var fra Beijing osv. 

Ebba Holm levet forøvrigt fra 1889 til 1967 og er altså 23-24 år, da hun laver Hottentot værket. Hun fik Undervisning af bl.a. Otte Bache og Joakim Skovgaard. Hun har 183 værker i Danske kunstmuseers samlinger. Nogen få malerier, men mest tegninger og linoleumssnit og andet tryk. Over 100 af disse værker ejes af Skovgaard museet i Viborg. Men Fuglsang, Vejle Kunst Museum og SMK har også pæne samlinger af hendes kunst. Hottentot billedet har jeg ikke kunne finde, men jeg har fundet et træsnit af hende

Ebba Holm, hottentot-værks kunstneren værk fra dødsåret 1967 . Titel Kvindeportræt. Vejle Kunstmuseum.

Ingen kommentarer: