27. jun. 2016

Hey sky- take off your hat i am coming

Det er jo skønt, når store heltinder lever langt tid efter deres helte-gerning. Og hun er der jo stadig ;  Valentina Teresjkova 79 år gammel, her 53 år efter hendes store rumrejse de 3 dage i juni 1963 med Vostok 6. Nej hun var den ikke bedst egnet på det Sovjet -russiske kvinde rum-program, Og hun lavet flere fejl deroppe. Hun blev mest valgt fordi sovjet-styret gerne ville have en kvinde  der så sådan ud og som havde  arbejder baggrund. Hun arbejdet på en tekstilfabrik som væver, inde hun kom med i rumprogrammet og begyndte sin uddannelse der. Hun havde dog 400  faldskærmsspring. Hendes vigtigste kvalifikation var passionen, hendes utrættelighed  trods flere nederlag i træningen.

Det er meget Valentina ikke gider at tale om i dag , hendes ægteskab med kosmonaut  Andrian Nikolajev som  mere var systemets ønske end hendes eget, hendes tid i den øverste sovjet, kommunist-partiets centralkomite osv. Faktisk gider hun kun tale om  sin rumrejse, de 48 omgange rundt om jorden og rumfart som sådan, Det er stadig hendes passion. Inviteret du hun med til Mars i morgen sagde hun ja.

Heldigvis lever en stor del af den tidlig rumfart store helte stadig Valentina, Aleksej Leonov den første rumvandrer, Buzz Aldrin, gamle John Gleen på 95 år. Fælles for dem alle at de kunne rigtig mange ting og at deres passion har holdt sig gennem hele livet. For mig er de helte.


Ingen kommentarer: