8. aug. 2007

Dansen om de radikale

Margrete Vestager overtog jo ledelsen hos de radikale og meldte ud, at nu ville man bare have gennemført mest mulige radikal politik. Slut med ultimatumer, den anden vej og Jelveg som statsministerkandidat bare "good old midterpolitik" med dem, der nu bød sig til.

Jeg synes generelt at pressen, spinddoktorer, diverse meningsmaskiner har oveervurderet betydningen af den udmelding. For de radikales politik er stadig den samme på alle politikområder. Det var derfor vankelig at se, at der var tale om egentlig åbning mod regeringen og jeg kunne ikke se en vej frem mod at pege på Anders Fogh som statsminister. Den vurdering bygger selvfølgelig på den vurdering, at politik er andet personkemi mellem ledere og optimering af sin vælgergrundlag.

Jeg synes da heller ikke at regeringen sådan har haft supertravlt med at komme ud at markere, at man var imødekommmende overfor de radikale.

Det første tegn kom så i lørdags. Justistminister Lene Espersen nærmest spinter de radikale i møde.

Ja det er helt tydeligt i det udspil, at her har de konservative og de radikale, da noget reelt at snakke om. Ny og langsigtet asylpolitik og hun tager afstand fra den indførte lov, som nedsatte forældrebetalingen i vuggestuer og børnehaver til maximalt 25 % af omkomstningerne ( tidligere 33 %). Et forslag som de radikale, som det eneste parti i folketinget var markant modstander af.
Den lov blev forøvrigt gennemført af tidligere familie og forbrugerminister Lars Barfod ( De konservative). Jeg så debatten om lovforslaget i folketinget. Hverken Lars Barfoed eller den konservative ordfører virket som om de var blevet tæsket på plads af grumme venstre, som bare vil smide penge ud vinduet. Faktisk fremlagde de forslaget, som om der var tale om klokkeklar konservativt politik. Men ok, man har lov at blive klogere. Loven er vel nok det klareste eksempel på det, som Marianne Jelveg kaldte middelklasse-bestikkelse. Socialdemokraterne var selvfølgelig også vældigt glade for sådan med rund hånd at delel miliarder ud til middelklassen børnefamilier.

Jamen så er det vel bare for Vestager at række hånden op og sige at hun peger på Fogh som statsminister. Også kommer valget og Vestager er fanget af sin udmedling og statsministeren kan slå Espersen tanker hen, som noget konservativ tøjeri.

Det er da udemærket, at de konservative er blevet klogere. Men indtrykket er jo ikke, at det dem, som bestemmer i den regering og det er som regel vanskeligt at se de konservative aftryk i regeringens politik. Så hvis jeg var Vestager ville jeg vente med at melde noget som helst andet, at de ikke afviser noget på forhånd. Med mindre Venstre går ud og siger at de tilslutter sig hele det radikale program.

Henrik Hansen

Ingen kommentarer: