8. mar. 2014

Rusland er også stor Kunst


Sergei Prokofievs Riddarnas dans eller Montague och Capulet ( Mange titler er bedst på svensk). Værket er fra 1935 og indgår i balletten "Romeo og Julie" . Dejlig musik, dramatisk, storslående, melodisk, overlegen virtuost. Men Prokofiev er også et minde om den konflikt vi har kørende nu. Han er etnisk russer, men født i Sontsovka i Donest området i det nuværende østlige Ukraine. Han fik sin musikalske uddannelse i St. Petersburg før revolutionen. Og kort efter revolutionen i 1917 forlod han, som størstedelen af den russiske elite, indenfor musik og kunst, Sovjet-unionen. Og hovedparten af hans storværker er lavet i USA, Tyskland og Frankrig mellem 1917 og 1936. Skulle man holde sin kreativitet kørende i højeste gear måtte man væk fra det totalitære styre.

Han kom dog tilbage i 1936 og lavet faktisk stadig enkelte hovedværker, som hans opera "Krig og fred" i 1952. Han fik dog også styrets kærlighed at føle. De vedtog nemlig at det skulle være forbudt for sovjetiske statsborgere, at være gift med udlændinge (Kommunistisk nationalisme hvis man ikke kendte det koncept). Også måtte Sergei forlade sin spanske kone i 1941. Hun blev senere sendt i fangelejr i Sibirien anklaget for spionage. Hun blev dog løsladt ved Stalins død i 1953. Og det var også Prokofievs dødsår. De store russiske kunstnere han aldrig skulle anstrenge sig for at få  smerten ind i deres værk. Slet ikke hvis de mod alle odds har valgt at opholde sig i Rusland/Sovjet.

Ville gerne sige noget klogt om krisen i Ukraine og Krim. Og at det nok  skal gå. At man bare tisser terrænet lidt af og tager hjem igen  og få en stille og rolig aftale med Ukraine om deres flådebasen på halvøen. Men det jo kun et håb.


1 kommentar:

Mester Hargi sagde ...

Et fremragende værk - kan man se krimtatarer blive losset op på kreaturvogne for sit indre øje, når den dramatiske første del bliver blæst af?
Det tror jeg nok man kan.
Jeg vil ikke sige at jeg forudser at
Krim bliver russisk, men jeg bliver overrasket hvis det ikke bliver tilfælde.
Men håbet er lysegrønt.
Man kan jo håbe det bedste